Menu

Polinezyjskie złoto? Sok z noni i jego lecznicze właściwości

0 Comments

Noni to roślina, która zyskała sobie miano „aspiryny przyszłości”. Polinezyjczycy od wieków traktują preparaty na bazie jej liści, korzeni i owoców jako jeden z podstawowych środków leczniczych, panaceum na wszelkie dolegliwości. Najbardziej dostępną formą jest jednak sok z noni, wytwarzany z zielonkawych owoców. Jak wskazują pierwsze badania na Uniwersytecie Hawajskim, roślina hamuje rozwój komórek nowotworowych. W poczet jej dobroczynnych właściwości można też zaliczyć antybakteryjne działanie, zwiększanie odporności organizmu, ochronę przed miażdżycą, infekcjami układu pokarmowego oraz chorobami serca i całego układu krwionośnego. Sok z noni powinno spożywać się na czczo w ilości nie przekraczającej 40ml na dzień.

[Dla kogo polecany jest sok z noni?]

Sok można pić codziennie stosując go jako suplement diety czy jako doraźny lek o mocy morfiny, który znacznie zmniejsza ból. Warto jednocześnie pamiętać, że kobiety w ciąży, matki karmiące, chorzy na wątrobę i dzieci powinni skonsultować się z lekarzem przed zażyciem specyfiku oraz indywidualnie dobrać sposób dawkowania.

Tagi: , ,

Dodaj komentarz